2012. június 17., vasárnap

Mondom: zöld dió!!!

by PO
Az a helyzet, hogy öles léptekkel gyalogolunk bele a nyárba. Ilyenkor sok a teendő, füvet kell nyírni, fel kell kötözni a paradicsomot, szalonnát kell sütni, grillezni kell, le kell legelni a cseresznyefát, de álljunk meg egy pillanatra! Mi most a legfontosabb?
Igen, az, hogy szedjünk zöld diót, befőttnek.

Mert a zöld dió Szentivánig még zsenge, bele tudom szúrni a fogpiszkálót. Utána már befőtt célra nem nagyon alkalmas.

Ez egy dinamikus poszt lesz, mindig írok hozzá új fejleményeket. Eggyel több ok, hogy látogassátok a Pásztortűz főzős-evős-ivós élményblogot.

Első lépés: kiszemeljük a kívánatos diófákat. Mivel a múltkor már szóltam erről, remélem, ezzel már mindannyian megvagytok (ha nem, úgy jártok, mint én a viricseléssel). Többet is meg kell célozni, mert az egyiken lefagy a virág, a másikon meg atomrakéta módjára fejlődik.

A napokban meglátogatjuk a diófát, leveszünk egy olyan szemet, amelyik már ütődött, sérült (jégverés, szélvihar miatt) és átszúrjuk egy fogpiszkálóval, azzal a keménnyel. Ha átmegy rajta, örvendezzünk, hogy nem késtünk még el.

Egy kosárba szedjük le a befőzni kívánt zöld dió mennyiséget. Óvatosan, ne ütődjön.

Ki kell áztatni a héjából a különböző anyagokat (juglon, hidrojuglon glikozidok, cseranyagok), amik keserűvé, élvezhetetlenné teszik a zöld diót. Régen megszurkálták a héjat és vízben jó sokáig áztatták.
Én meghámozom és sokáig fogom áztatni. Ezekkel a mai kis hámozókkal viszonylag vékony réteget lehet lefejteni a héjból, a víztaszító, viaszos külső réteg eltávolítása után a nagy felület miatt gyorsabban kioldódnak az ízrontó anyagok.


Itt a kesztyű használata javallott, különben befogja a kezünket a zöld dió leve. Aztán nem zöld lesz, hanem barna, vagy egy hétig. Állítólag citromlével lehet tisztogatni.

A meghámozott diót hideg vízben áztatjuk. Naponta kétszer-háromszor cseréljük le a vizet. A cuccot hűvös helyen tároljuk.

Mostanában már a kamrában sincs hűvös, de nem akarom a hűtőben tárolni. PET-palackban teszek vizet a hűtőbe és minden vízcserénél ezzel a 10 fokos vízzel öntöm nyakon. Utána 8 óra pihenés, megy az újabb palack víz a hűtőbe.

Olyan receptet szereztem, amiben 3 hét áztatás van. Nem merem hamarabb abbahagyni, nehogy keserű legyen a sok munkával elkészült dió.

Folyt. köv., fotókkal.




16 megjegyzés:

krinsz írta...

Izgatottan várom a folytatást!:)

Sheila G. írta...

anyós szokott zölddiólekvárt. nem szeretem

Névtelen írta...

Akinek nem fagyott el húsvétkor...

PO írta...

@Sheila: ez sokkal jobb lesz. Egyrészt mert nem anyósod, hanem én, másrészt meg nem lekvár, hanem befőtt ;-)

@névtelen: mifelénk olyan mozaikosan károsodott. Van, hogy egy udvarban az egyik fa üres, a másik pedig tele van. Valószínű azért, mert eltérő fajtákat a mifelénk enyhe fagy más stádiumban érte.

Sheila G. írta...

elhiszem, de akkor is zölddió íze lesz.

Kati írta...

Mi is odatettük ma érni a zölddió likőrnek valót:)

Mitzi von Küche írta...

Ha 3 hétig kell áztatni, akkor idén kimarad, sajnos. Két hetem van még itt, aztán holiday! Nincs valami turbósított változat?

Névtelen írta...

Majd kíváncsi leszek, mennyi cukor kell hozzá. Olyan lehet ez is mint a rebarbara. Annyi cukor kell, hogy ehető legyen, hogy már túlzás dióbefőttnek nevezni. Inkább diós cukor.

PO írta...

@Mitzi: Lehet, hogy több vízcserével hamarabb kioldódnának a dolgok, de ezt menet közben nemigen lehet ellenőrizni. Marad a tapasztalatokon alapuló 3 hét, pedig azt talán még a lyuggatott változathoz találták ki.

@Hajdul: Nagyon sok cukor kell majd hozzá. Talán úgy kéne mondani, hogy zöld dió szirupban.

PO írta...

@Kati: Kati, te meddig áztatod?

Sheila G. írta...

a rebarbarához nem kell túl sok cukor...

Névtelen írta...

Nem tudom kommentelőnek, hogy kell válaszolni. Sheila G. : Akkor hogy lesz ehető a rebarbara?

Andrass9 írta...

Már három hete érik az ihatatlan diópálinka/likőr. Anyám kérte, hogy apám iránti nosztalgiából készítsek neki...
Ez egy olyan dinamikus komment lesz:)

Andrass9 írta...

@Hajdul: Rebarbara az méreg még cukorral is. Az oxálsav tartalma legfeljebb rhododendron locsolására és vesekő növesztésére alkalmas - szerintem :)

gerduska írta...

én ezt jól megkóstolnám annak ellenére, hogy cukker lesz benne :)

anica inkognitóban írta...

folytatást ígértél....