2012. október 20., szombat

Az a híres halas csirke

by PO

Az egyik ismerősöm mesélte, hogy egyszer elment a feleségével a középiskolás fia szülői értekezletére. Az osztályfőnöki általános tájékoztató után a szülők sorbaálltak és személyesen kértek néhány mondatot a kölyök előrehaladásáról. Ismerősömre került a sor, az osztályfőnök sorjázza, hogy a gyerek tiszteletlen, trehány, nem tanul, lóg, elkésik, rontott, nem készül, semmirekellő bitang. Jóska látta, hogy a napló egész más névnél van kinyitva. "De én a Varga Frici apukája vagyok!" Ofő nem jött zavarba, a naplóban arrébb lapozott, belepillantott... "Na, őrá is ugggyanez vonatkozik!"

Van ez a halászlé téma. Szeretem, majdhogynem szívügyem. Ezért szerepelt már itt Süllőcske halászleves története, meg a Wakáé is. Én is jövök most eggyel, de lesz benne egy kis csűrcsavar.

Minden gasztroblog olvasó tudja, hogy a dunai halászlé úgy készül, hogy egy menetben oldják meg a főzést, összerakják a hozzávalókat, nagy tűzön meglobogtatják és kész. Nincs alaplé, meg passzírozás, az a vendéglősök, meg a tiszai hallé rajongóinak a mániája. Én is dunai halászlevet szoktam főzni, de most nem indokolom meg a módszer melletti elkötelezettségemet, hosszú történet lenne.

Nem túl régen megtudtam, hogy ezek az elvetemült tolnai, kalocsai emberek szoktak csirkét is főzni ezzel a módszerrel. Csirkét! Na, mondom, ez aztán döfi! És a tréfa kedvéért úgy nevezik, hogy halas csirke. Egyet sem tétováztam, kipróbáltam én is. Micsoda finomság! Ebből rendszeres étel lett. Most meg poszt is!

Most, hogy a Blogkocsmában Andrass bajai hallevet tálalt, én ezzel replikázok. Vagy rímelek? Döntsétek el ti, nyájas olvasók.

Szóval a híres-nevezetes halas csirke úgy készül, hogy nem kell hozzá hal, de csirke annál több. Nézzük azt, amikor egy kisebb vendégségre való mennyiség készül.

Hozzávalók:
1 egész csirke (nagyobb, mint rántani való), darabolva
6-8 szárnya, kiegészítésképpen
30 dkg csirkemáj
3 fej hagyma
4 evőkanál édes paprika
egy tk csípős paprika
2-3 cső füstölt paprika (édes és csípős)

tésztához: liszt, 1-2 tojás, só

A bogrács aljába egy ujjnyi vsatagságban elterítjük az apróra vagdalt hagymát. Erre helyezzük a csontos húsdarabokat, majd a kevésbé csontosakat. Felöntjük hideg vízzel.
Az egészet nagy tűzön főzni kezdjük, közben 1, vagy 2 tojásból csipetkének való kemény tésztát gyúrunk.
A forrás után, amikor a habját feladta, elkezdjük a paprikát adagolni. Tehetünk bele egy kis zöld paprikát is, a paradicsompaprika például jól ízesít.
Vagy 10 perc után beletesszük a májat és csendesítünk a tűzön. Sózunk, kóstolunk.
Újabb 10 perc után a lébe beleszaggatjuk a csipetkét és még kb. 10 percig főzzük. A tészta után kerülhet bele még egy tk paprika, a szebb szín érdekében.

És kész! A halas csirke ilyen:

Bizony mondom, ezt egyszer meg kell kóstolni. Jeles étek! Ha nem én főztem volna, megkérdezném: halászlé kocka is van benne? Annyira nagy az áthallás.

Utána nem kétséges a rászokás.

11 megjegyzés:

Daróczi Imre írta...

Nahát! Ezt ki fogom próbálni, de hogy még halasabb legyen, nem egyfajta csirkéből hanem az eltett mindenféle csontokból.... a hallé is jobb ugye ha sokféle halból készül, itt is van pulyka, csirke, tyúk és gyöngyi.

Névtelen írta...

Van aki merészen csukát tesz a halászlébe. ha fogok sast, azt is főzök bele. Saslikot azért nem szoktam sütni mert nem birok annyi sast fogni

süllőcske írta...

Egy kalocsai ismerősöm halászlékockát is tesz bele. Én nem, de érdekes étel, szoktam is, de gyufatésztával. A csipetke bátai sváb szokás, az is finom, különben.
Amikor először ettem, 1985-ben, nagyon meglepett, ízlett.
Most inkább különös mélység nélküli, de kedves, közérthető ételnek tartom.

Mitzi von Küche írta...

Ez tkp. egy bő lére eresztett paprikás csirke?

PO írta...

Elsőre szokatlan, hogy ezt leveként kell fogyasztani. Aztán megbarátkozik vele az ember.
Valójában egyszerűbb, mint egy paprikás csirke, de egészen más a karaktere. A távolságot fokozza a tejföl hiánya is.

Erdokóstoló írta...

Én sárközi vagyok, decsi. Bár már nem élek ott, de Decsen volt egy pörköltszerű, de híg csirkeétel csusza tésztával, a csuszás csirke. Ahhoz ez hasonló lehet.

PO írta...

Jó lenne tudni, hogy csak annyi volt a különbség, hogy csipetke helyett csusza tészta volt benne? Meg azt is, hogy arrafelé milyen a csuszatészta :)

Andrass9 írta...

Ez egy csucsu recept! Bizistem megfőzöm, amint alkalom (kapirgálós csirke) adódik!!!
Remek!

süllőcske írta...

PO:
Decsi ismerősöm a csipetkét hangsúlyozza. Baján én gyufával kaptam.
A csusza régebben egységesen a tésztát jelentette, hogy most Decsen ez mit jelent, érdekes lehet a tészták tájegység, alak szerinti formálódása szempontjából.

Mitzi von Küche írta...

Akkor ez tényleg az én paprikás csirkémhez hasonlít (ugyanis én nem teszek bele tejfölt).

Névtelen írta...

-