by PO
Vagy 10 éve emlegettem egy remek ételt.
Botcsinálta kultúrantropológusként ugyan nem tudtam visszavezetni az eredetét a "régi" rómaiakig, bibliai hivatkozást sem találtam, mindössze annyit, hogy Mátyás király is igen kedvelte. Kedvelte erőst - ahogy a székelyek és Bächer Iván* mondanák.
Ez a nevezetes étek az íjászmester kedvence.
Régen szalonkából, fürjből készült. Ezen kis madaraknak a mellehúsán kívül nincs más értelmes, legalább egy falatnyi alkatrésze. Tehát ezekből a vadászott madarakból készítették.
(Megjegyzem, az öklömnyi madarak íjjal elejtését ma már az extrém sportok közé sorolnánk. Az esetleges védelemtől függetlenül az olasz és hazai hobbigyilkosok viszont sörétessel intézik a dolgot...)
A mai körülmények között készítsük szabadon tartott csirke húsából, fiatal gyöngytyúkból, tenyésztett (japán) fürjből.
Akik a mellehúsát kedvelik, készítsék abból, bánom is én. Én a combfilét fiomabbnak tartom erre a célra.
Kis sasliknyársakra tűzzünk fel vékonyra szeletelt húsdarabokat, papírvékony füstölt szalonna lapokat és hagyma karikákat. A nyárs két végére hús kerüljön.
Lisztben meghempergetjük a kész nyársakat.
2 dl sört, 15 dkg lisztet és 2 tojás sárgáját kevés olajjal kikeverünk, sózzuk. A 2 tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk a masszába. Végül az egészet elnevezzük sörtésztának.
A nyársakat beleforgatjuk a sörtésztába, majd bő forró olajban megsütjük.
Én úgy bánok vele, hogy olajjal bepermetezem és 160 fokos sütőben készre sütöm.
Én úgy bánok vele, hogy olajjal bepermetezem és 160 fokos sütőben készre sütöm.
Köretként friss salátával tálaljuk.
Az illusztráción pedig bazsalikomos krumplisalátával társítottam, ez a köret is jó megoldás.
Az illusztráción pedig bazsalikomos krumplisalátával társítottam, ez a köret is jó megoldás.
És végül nem kerülhetjük el a cönogasztronómia fontos alapkérdését: milyen borral?
Könnyed savú, illatos fehérbor kell ide, mondom én. Száraz muskotály, tramini, cserszegi főszeres...
Ihatjátok rozéval is.
Könnyed savú, illatos fehérbor kell ide, mondom én. Száraz muskotály, tramini, cserszegi főszeres...
Ihatjátok rozéval is.
*Bächer Iván (1957 - 2013) magyar író, újságíró, publicista, tanár
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése