2020. december 27., vasárnap

Hápogás, gágogás sok puliszkával

 by PO

A kacsának és a libának vajon mik a legkedveltebb részei?  A melle és a combja, alighanem. És persze a mája.

Pedig ezek  jószágok tartogatnak olyan csemegéket is, mint a szíve, zúzája. Régebben, egy-egy madár házi vágásakor eltüntették az apróléklevesben. Ma viszont ezekből nagyobb mennyiséget is zsákmányolhatunk - és gondolkodhatunk, mit is készítsünk belőlük.

Én a kacsa, liba zúzájából, szívéből szívesen készítek paprikást. Máskor meg ragut - mert nem kell mindig mindenből paprikás ételt készíteni.
Köretként ezekhez kimondottan jól megy a puliszka, egyszerűségénél fogva hálás étel.

A belszervből a paprikást hagyományos módon készítem.

A szívet, zúzát rendszerint együtt használom, egy fokkal izgalmasabb lesz így a paprikás. A liba alkatrészekhez libazsírt, a kacsáéhoz kacsazsírt használok.
A zsiradékot felhevítem, hagymát üvegesre párolok. Por alakú fűszerpaprikát, paprikakrémet, morzsolt csilit használok hozzá, majd hozzáadom a megtisztított és feldarabolt zúzát és szívet. Egy kis forró víz hozzáadásával beállítom a szaft kívánatos mennyiségét, végül sózom és készre párolom.
Ezt a paprikást kevés paradicsom hozzáadása lecsóssá, üdébbé teszi.

A zúzából gyakran készítek pikáns ragut is. Szív is mehet hozzá természetesen.
A megtisztított zúzát (még nem feldarabolva) vízben párolom, borssal, sóval ízesítve. Fél óra múlva apróra vágott petrezselymet, sárgarépát és zellert adok hozzá, és az egészet együtt készre főzöm. Amikor kész, a zúzát kiszedem és korongokra szeletelem. A levet tárkonnyal és zsályával ízesítem, majd 5 percnyi főzést követően botmixerrel pürésítem.
Végül visszeteszem a ragu alapjába a felszeletelt zúzát és még 5 percig összepárolom.

A puliszkát ezekhez szívesen használom köretnek. Kukoricadarából (esetleg grízből) 1:3,5 arányban vízzel puliszkát főzök. Fekete szezámmagot adok hozzá.
A vizes nyújtódeszkára kiterített, kihűlt, korongokra kiszaggatott puliszkát adom a paprikáshoz, raguhoz.
A puliszka korongokat néha fokhagymás vajban kicsit megpirítom, de lehetőleg csak rövid ideig. Ne szívjon magába sok zsiradékot.

És végül álljon itt ezekről az ételekről néhány kép:






Nincsenek megjegyzések: