2011. március 16., szerda

Megkésett csülök

Nézetem szerint húsvétra nem marad más a levágott disznóból, mint a sonka, ezért kell az ünnepen ezt sztárolni. De addig is nézzük csak, mi van még, amit el kell pusztítani? Hát a csülök!

Ígérem, ez egy habkönnyű csülök-költemény lesz. Olyan előétel-féle. Amibe hidegen is jól esik belecsípni. Én például kenyér nélkül, ecetes uborkával szoktam ezt enni.


Ha 6 ember etetése a feladat, végy egy darab csülköt. Nem kell a nagyobb hátsó, elég ide egy kisebb első is. Tisztára mosás és a felesleges dolgok eltávolítása után tegyük bele csontostól annyi vízbe, amennyi ellepi. Dobjunk bele 4-5 babérlevelet, 6-8 szem feketeborsot és két csipetnyi köményt. Sózzuk meg erőteljesen.

Lassú tűzön puhára főzzük a csülköt, majd kicsontozzuk, cafatokra tépkedjük.
Egy tűzálló tálat vékonyan kikenünk zsírral, az aljára fektetünk néhány zsenge zöldhagymát. lazán beledobáljuk a bőrös húsdarabokat.
Lereszelünk vagy 10-15 dkg füstölt sajtot és 10-15 dkg nem füstölt sajtot. Kb. 10-12 tojást felverünk, belekeverjük a reszelt sajtot. A tojásos masszát sózzuk, majd felöntjük vele a csülökdarabokat. A tetejét  elsimítjuk, megszórjuk szezámmaggal. A vastagsággal úgy számoljunk, hogy dagadni fog.

A tűzálló tálat lefedjük, majd közepes tűzön (150 °C) addig sütjük az egészet, míg a tojásos massza megkeményedik. A végén egy kicsit vegyük le a fedelét, hogy a sajt színesedjen és a szezámmag illatozzon egy kicsit.
A kész csülköt hűlni hagyjuk, majd kiborítjuk egy deszkára. Hidegen könnyebb szeletelni. Mondjuk én nem szoktam, de ha igény van rá, így nagy darabokat lehet elcsenni majd a hűtőből.

Tálaláskor újra megszórhatjuk egy kis szezámmaggal (most feketével), adjunk hozzá ecetes uborkát. Vagy csepegtessünk rá egy-két cseppnyi balzsamecetet és felszecskázott zöldhagymával díszítsük.


És most ennek az ételnek a tálalásakor értelmezzünk néhány mai fogalmat.
Ha a csülköt kenyérrel és uborkával eszem, az egy alapeset.
Ha csak a csülköt és az uborkát eszem, az a paleo változat.
Ha kenyérrel, uborkával tolom, mellé kortyolok egy kis száraz fehér bort, az már hedonizmus.
A vegák ebből az egészből csak a kenyeret és az uborkát választhatják nyugodt lelkiismerettel.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez a recept a csülök megszentségtelenítése... :-)

Egyébként nem véletlenül készülnek a vastag töltelékáruk. Épp az a céljuk, hogy a száradást minél később történjen meg. Így még szüretre is marad friss holmi az előző télen levágott disznóból(ezt a célt szolgálják a trükkös tárolási módok is, hamus láda és társai).

PO írta...

Lehet, hogy megszentségtelenül, de érdemes egyszer kipróbálni.
És akkor lehet, hogy máskor is megesik ilyesmi.

Névtelen írta...

Eredeti tervünk szerint "Cseh kulturális" estet terveztünk itthon (cseh sör ivás), s a menüben a sörben csülök is benne lett volna. Végül az est korábban kezdődött a közeli kocsmában, így a csülök elmaradt. Először én is egy egész füstölt-fött csülök képre vártam, de tetszik ez az elkészítési mód is.

Egyébként miért van az, hogy sokan még ma is névtelenül kommentelnek, vagy olyan nick nevek mögé bújva amiből nem derül ki semmi (a profil is semmitmondó)

Valamelyik nap okozott egy pár rossz percet, amikor a malackarajon Annát valaki névtelen senki lezsidózta más jelzők társaságában.

Névtelen írta...

Hajdul,
ez az internet már csak ilyen...senkinek nem kötelező bemutatkozni. Továbbmegyek, épp ezért rólad sem tudjuk, hogy valóban Hajdu L. vagy-e esetleg valami más...
A névtelen kommentelésemre meg Imre rá szokott jönni a stílusról...vagy ha nem, hát felhív... :-)
Boar

Névtelen írta...

Boar! Ez másnak a blogja ugyan, de a kérdésem az általános volt. A blogolvasók, mint én, azt is szeretem, ha idővel egy jól ismert névvel találkozom a kommentelők között (néha egy egy komment jobb, mint a poszt)
A kommented pedig nem volt bántó, de sok bunkó komment van "névtelenségbe" bújva.

Névtelen írta...

Kedves Exlőtársam!
Lehet, hogy megszentségtelenül, lehet, hogy nem, de -egyéletem inhalálok-, egy érzelmileg gyengébb pillanatomban ki fogom próbálni! Lehet, hogy számodra ez megbecstelenítés, de a főzőlébe bizony fokhagymát is fogok tenni. Elvégre nem meggylevesről van szó (mert abba nem szoktam).

A névtelenség köpönyegére, melyről sokan talán azt gondolják, hogy "ápol, s eltakar", nem is gondolva:
üdv, csi