2012. október 26., péntek

Őszi szonáta

by PO

Vajon ki ennek a posztnak az igazi főszereplője? A csirke, amit egész évben ehetünk, de az igazi, kapirgálós csak nyár végére, őszre az igazi? A birsalma, vagy a gesztenye, ami ilyenkor már hegyekben ott kelleti magát a piacon? Hát, nem egyszerű kérdés. Először is tegyünk fel valami zenét.


A mai étel a C&V blogról származik, ők réges-régen az isztambuli Çiya vendéglőben ismerték meg. Egy török ragu, ami a csirkehús, a birs és a gesztenye páratlan, fantasztikus ízharmóniáját hordozza. Kerestem az igazi nevét, de - Musa Dağdeviren igen kreatív séf, állítólag évente ezer receptet is komponál - egyszerűen elvesztem a Çiya oldalán. Az anatóliai népi ételek nagy kutatója csak húsételből (Etli Yemekler) 820-at sorol fel! Külön néztem a birses ételeket, a csirkehúsosakat, meg a gesztenyéseket, de ennek a ragunak nem akadtam nyomára. Minden ételnél felsorolta a hozzávalókat, én pedig csodálkozva nézegettem ezeket. Húúúúúú! Török ételek között keresgélni igazi afrikai vadászkaland! Nekem óriási élmény volt, micsoda társítások, milyen összhangzat van itt! És míly gazdag alapanyag és fűszerhasználat!  
(kíváncsiaknak: http://www.ciya.com.tr/index.php?yemek=et )



Akkor nézzük, hogyan készül ez a páratlan finomság.

Kell hozzá:
50-60 dkg csirke combfilé (vagy comb és melle vegyesen) kockákra vagdalva.
30 dkg gesztenye, megfőzve, megtisztítva,
1 db nagy, vagy 2 db közepes birsalma kockára vágva,
50 dkg krumpli kockára vágva,
3 közepes fej hagyma kockázva,
szegfűszeg, szegfűbors, kurkuma, bors, só.

A hagymát az olajon üvegesre párolom.
Beleteszem a húst és kevergetés mellett fehéredésig párolom.
Hozzáadok 6-8 szem szegfűszeget, 3-4 szem szegfűborsot, 1 tk őrölt kurkumát, majd összekeverem és 2-3 percig párolom a húst.
A csirkecsontokból főzött forró alaplével felöntöm, néhány perc múlva hozzáadom a kockázott birsalmát és burgonyát, majd a negyedelt gesztenyeszemeket.
Amikor együtt forr, sózom, borsozom.
Végül fedő alatt, kis lángon 35-40 perc alatt készre párolom.

Még sohasem jutottunk el odáig, hogy köretet készítsünk mellé, szerintem még pita sem kell hozzá. Ez a rövid levű ragu így teljes.



Főzés közben azon gondolkodtam, hogy Liv Ullmann báját és szeplőit hogyan adnák vissza a ma megszokott 3-4 másodperces gyors snittekkel?

6 megjegyzés:

anica inkognitóban írta...

Szeretem Chopint, a csirkét, a birsalmát és a gesztenyét is :)
Így együtt is.

Mitzi von Küche írta...

A birs és a gesztenye remek külön-külön is, együtt valószínűleg magasabb minőséget hoznak létre. Ha meg egy kicsit lazább Chopin kerülne mellé (Esőcsepp-prelűd, pl.), még az őszi eső is elviselhetőbb lenne.
N.B.: Te tudsz törökül?

Névtelen írta...

Mitzi:
mindenki tud törökül. olvass el egy török receptet és a ha más nem, a hozzávalók 90%-a ismerős lesz:)

1kutya

anica inkognitóban írta...

Te Imre, én rájöttem, mi az az egy "nem tetszik": nő volt, aki irigy Liv Ullmann szeplőire :D

PO írta...

Vigasztalsz, Angyalka, életem leggyászosabb bejegyzése, ilyen még nem volt, egy nemteccik, magyarázat sehol. :-( lefelégörbülős

anica inkognitóban/subRosa írta...

még mindig jó poszt :)