2011. március 30., szerda

Mekkora a botod? Megmondom, mekkora a lábnyomod!

 Van néhány horgásztó, amelyeket ismerek, gyakran jártam arra. Van egy horgásztó, amit jól ismerek, a legtöbbet ennek környékén barangoltam.
7-8 évvel ezelőtt feltűnt, hogy sok itt a horgász - és utánuk szeméthegyek maradnak. Azóta is figyelem, változik-e a helyzet. Sajnos nem és a többi horgásztónál is nagyjából ezt tapasztalom. Tudom, hogy a sok horgász többsége természetkedvelő, rendszerető ember, azt is hallottam a rádióban, hogy évente szerveznek szemétgyűjtő akciókat és akkor tisztába teszik a tó környezetét.

És két takarítás között mi van? Poroszos rendszeretet az, ha úgy gondolom, akkor is rendnek, tisztaságnak kellene lenni? Egyáltalán, a szemétgyűjtőkön kívül észre kellene valamiről venni a tó partján, hogy itt emberek szoktak időzni?



Nem kell ahhoz nyomolvasó indiánnak lenni, hogy lássuk, itt gyakran megfordulnak emberek. Modern városlakók, akik évente több tucat kiló csomagolóanyagot termelnek, a tóparton sem tudnak meglenni kedvenc csipszük, sörük nélkül.
Akinek a természetes szépséget a kertitó-pázsit-tuja-kutya együttese jeleníti meg, annak egy Armageddon utáni állapotnak tűnhet néhány horgásztó környezete.


Igazságtalan, hogy kipécéztem ezt a tavat és szidom a horgászokat. Túlzás, hogy vadászom arra, mikor tudok lefotózni egy-egy gazdátlan szemétkupacot, eldobott konzervdobozt. Valóban az?

Mekkora egy horgász ökológiai lábnyoma? Mekkora azé a néhányé, akik miatt füstölgök most és szégyent hoznak minden horgászra? Nagy lábak, nagy nyomok, nagy lábszag.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Soha nem értettem meg, hogy egyes embereknek a horgászás, természetjárás egyenlő azzal, hogy a legócskább sört vedelik dobozszámra, folyamatosan bagóznak, Mobi-Dick-re és családjára, illetve a teljes Atlanti óceánra elegendő csalit visznek magukkal, aminek utána a csomagoló anyagát szétszórják a vízparton, az erdőben. Az ember azt gondolná, hogy vannak helyek ahol egyszerűen tudunk viselkedni, nem szemeteleünk.
Meglássátok! Rövid idő és a misék után a templomban, a padok közül szotyihéjat és kólásdobozt fognak a templomszolgák összetakarítani.
Közelünkben meglepő volt, hogy a lomtalanítás idején három picsa (csak így tudom illetni őket) egy megrakott kocsi szemetet (bezsákolva) vittek ki a mezőre, csak úgy kitenni.
Mindhárom picsa, egyes alkalmakkor az Űber megmondó szerepkörben szokott tetszelegni.