2011. március 1., kedd

Polenta. Szereted?


A kemény acél pengése zene füleimnek. A frissen igazított penge villan egyet és máris hasítom, kockázom a zamatos bacont. Beledobom a serpenyőbe, hevítem, míg izzó barna színt nem kap. Kiszedem és félreteszem az illatozó cicciolit. Megkóstolom, nyammogok.
A forró grassóba dobok egy gerezd fokhagymát, gracioso megkeverem. 
Egy csésze polentát tartok a kezemben. Az itáliai napfény érlelhette ilyen aranysárgára! Az egészet beleöntöm a forró serpenyőbe, pár percig kevergetem.
Három csészényi vizet öntök rá, hadd sercegjen! Ahhh, nincs kéznél  Sale Marino, most mi lesz? Jó lesz egy kis himalájai só is, egy mokkáskanállal teszek a vízbe. A fővő polentát állandóan kavargatni kell, különben puffog... Vivace, vivace!



Öt perc sem kell és máris kész! Nagy, lapos tányérokra kiszedem a gőzölgő polentát, vékonyra lapogatom. Egy csésze alapanyag három tányérnyi ízletes polentát ad ki.
A tetejére ricotta di pecorát morzsolok, gyorsan, míg a polenta ki nem hűl. Az egészre rászórom a félretett cicciolit, most aztán együtt illatozik az összes finomság, amit összehoztam egy tányéron!

Fantasztikusak ezek az ízek! Ha tehetjük, kínáljunk hozzá egy kis Proseccót.
Ez a mindennel feltuningolt polenta melegen, hidegen egyaránt jó étek.


Ugye, nem kajáltátok be?  Pontosan tudtátok, hogy én végig, egyfolytában, szakadatlanul a székelyek híres tepertős-juhtúrós puliszkájára gondoltam.

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

Akkor már a fokhagyma lehetett volna aglio:-).
A ricotta pedig meg sem közelíti a túrót, amit egyébként illene már felvenni a hungarikumok listájára a tejföllel együtt.

PO írta...

Persze, hogy aglio, de most nem mentem rá a minél magasabb sznobfaktorra :-))

Bajban voltam a juhtúrónál, mert az se nem ricotta, se nem formaggio.

Névtelen írta...

Már kezdtelek magamban valami jó éghajlatra küldeni,hogy minek küldesz ilyen flancos olasz kaját nekem :-)
Ki kell hogy próbáljam,mert eddig csak a fogyókurás változatban ettem a puliszkát sok cukorral és tejjel :-)
Üdv sziszi

Névtelen írta...

A video első képkockája miatt azt hittem Maria Callas fog énekelni.

IQ Zénó... írta...

Én imádom minden formában!
Asszem egyszer Kiszel Tünci mondta, hogy útálja a puliszkát...öt perc múlva viszont imádta a polentát:-)
Egyszer próbáljátok ki úgy ahogy én csinálom!
Tejet forralok, amibe belegyűrtem két cikk fokhagymát némi nátriumkloridot és 2x25 cm friss rozmaring vesszőt.
Utána úgy igazítom bele a 0,4-0,6 os tengeri örleményt, mint amikor tejbezrít csinálok.
A sűrűséget mindenki lője be magának.
Juhtúrós tejföllel megtakarom a tányéron, frissen sült, ropogós lisztes hagyma"csipszet" teszek rá gazdagon és némi tokánnyal, vagy főtt füstölt csülkkel körítem.
Szerintem tipikus szerdai vacsora :-)

PO írta...

Tulajdonképpen K. Tünde ihlette ezt a posztot.

Ezt a hagymacsipszet kipróbálom én is.

Névtelen írta...

Akkor tudom már miért nincs ihletem! Nem nézek olyan TV-t amin ezek a celebek (a celeb az kurvát jelent nem?) vannak.
Hál istennek a South Park szerkesztői vannak olyan igényesek, hogy oda nem fér be Tünci.

PO írta...

Én csak egy tévét hallgatok, ez alapvetően gyógyszereket és fogápolási termékeket reklámozó csatorna. Néha megszakítják az adást főznek egy jót, hogy valamitől felpuffadjon a hasuk, vagy sütnek valami süteményt, hogy odacsapjanak a hófehér fogzománcnak.
Ezt a K. Tündés történetet én is csak hallomásból ismertem. A nevét nem akartam kiírni a posztban (megtörte volna a karcolat ívét, lendületét), rettegek az ügyvédjeitől és nem szeretném, ha a KTFC tagjai ide járnának megsértődni :-D
(a celeb az én olvasatomban csúnyábbat jelent, mint a kurva, hagyjuk is...)

marta írta...

Igen,ez bizony Juhtúrós-tejfölös puliszka...:)..nekem is ez jár az eszembe!
Máramarosban úgy hivják"MÖMÖLIGÖ KU BRÜNZÖ SI SZMÜNTÜNÖ".....:)..Fonetikusan irtam!:)és vendégváró kaja!